PVC, günlük yaşantımızda sürekli iç içe olduğumuz ve sık kullandığımız Poli Vinil clorur kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuş bir kısaltmadır. Malzemenin ilk keşfi 19. yüzyıla dayanıyor.
Ancak, ilk formun sert ve o günün şartlarında işlenemez olması sebebiyle 1926’da farklı katkı maddeleriyle karıştırılmak suretiyle pratikleştirilen PVC, daha işlenebilir hale gelinceye kadar ticari maksatlı kullanılamıyor. 1930’lardan sonra kullanımı yaygınlaşan PVC, son 20-30 yıldır hayatımızın her alanına girmeye başlıyor.
Yüksek ısıya karşı dayanıklı olması ve zor yanması inşaattan tıbbi alanlara kadar kullanımını yaygınlaştırıyor. Geri dönüşümü de mümkün olan PVC, yaklaşık 140 yıllık bir ömre sahiptir.
PVC makineleri, PVC malzemeleri işlemek üzere dizayn edilmiş makinelerin genel adıdır.
Hangi PVC Makineleri Bulunuyor?
PVC’nin işlenmesine bağlı olarak tıpkı metaller için kullanılan makineler gibi PVC makineleri de birçok farklı fonksiyona sahip olabiliyor. PVC işlemekte kullanılan bu makineler; ayrı ayrı birden çok makine olabileceği gibi PVC üzerinde birçok işlemi aynı anda yapabilen sistemlerden de oluşabiliyor.
PVC işlemede;
Makine isimlerinden de anlaşılacağı gibi PVC makineleri denilince akla gelen sistemler PVC kapı ve pencere yapımı için kullanılıyorlar. Sıralanan gruplarda birden fazla makine çeşidi üretiliyor. Üretim için bir grupta üretilen makinelerin tamamına elbette ihtiyaç duyulmuyor. Aynı fonksiyona sahip makineler, manuel veya otomatik olabildiği gibi tek bir amaca yönelik olarak da üretilmiş olabiliyor.
Yukarıda sıralanan makineler dışında PVC Ekstruder olarak bilinen, PVC başta olmak üzere plastik esaslı malzemeyi eritmeye, karıştırmaya ve istenilen basınçla kullanıma verme işlemini yapan makineler de bulunuyor.
Plastiğin çeşitli formlarının yanında PVC şekillendirmede kullanılan şişirme makineleri de PVC’nin yaygın kapı ve pencere dışındaki kullanımında üreticilere hizmet ediyor.
PVC Makineleri PVC Kapı Pencere Üretimi İçin Tek Başına Yeterli mi?
PVC makineleri, kapı ve pencerelerin ana parçalarının üretiminde yeterli oluyor. Ancak, aksesuar üretimi(Kilit, kapı-pencere kolu) için farklı makineler veya söz konusu aksesuarın başka üreticilerden temini gerekiyor.
Söz konusu aksesuar dışında yine aksesuar olarak adlandırılan kaynaklar ve pnömatik makaslar ile ölçüm (Metraj) için ihtiyaç duyulan aletler de bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak montaj ve transfer için farklı yapıda tezgahlara da ihtiyaç duyuluyor. Tüm bu makineler, aletler ve tezgahlardan oluşan üretim hattını hazır kurarak teslim edebilecek firmalar da bu sektörde yer alıyor. Üstelik makinelerin imalatı da yurt içerisinde yapılıyor.
PVC Makineleri Nasıl Kontrol Ediliyor?
Sanayide, çok az sayıda makine el ile kontrol ediliyor. El ile kontrol edilen az sayıdaki makinenin de aslında bilgisayar kontrollü modelleri piyasada bulunuyor. Ancak, yüksek temin maliyetleri sebebiyle seri üretim yapan sanayi imalatçıları dışında şimdilik mevcut makinelerden istifade ediliyor.
Bilgisayar kontrollü üretim sistemleri CNC (Computer Numerical Control), olarak adlandırılıyor. CNC makinelerinin ilk örnekleri, belirlenen özelliklerde birbirinin aynısı (özdeş) parçaları seri halde üretmek maksadıyla ABD’de Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar sırasında geliştiriliyor. CNC, programlanabilir makineleri hayatımıza sokuyor.
PVC Makineleri Nereden Temin Edilebilir?
İhtiyaç duyulan makinelerin temininde farklı alternatifler bulunuyor. Her şeyden önce ülkemizde bu makinelerin hemen hemen tamamını üreten yerli firmalar bulunmaktadır. PVC makinelerinden beklentiniz PVC kapı pencere üretimine dönük makineler ise tek tek makineleri alabileceğiniz gibi bu makineler ve ilave tezgahların da bulunduğu üretim hattı sizin için hazırlanıyor.
Bunun dışındaki makinelerin de gerek ithal gerekse yerli ürün olarak bulunması mümkün oluyor. Makinelerin temini için başka bir yöntem de ikinci el piyasasını kullanmak. Her malzeme gibi PVC makinelerinde de ikinci el ürün bulmakta çok da zorlanılmıyor. Ancak ikinci el makine alırken beraberinde bazı risklerin de alındığı unutulmamalıdır.
Kendi ürettiği veya ithalatını gerçekleştirdiği malzemeyi pazarlayan şirketler, makinenin ömür devri boyunca yedek parçasını garanti edebiliyor veya belirli bir süre için bu desteği garanti ediyor. Kurulum ve bakım da üretici veya ithalatçı firmanın sorumluluğunda oluyor. Ancak belki daha kaliteli fakat ucuz olan ve uzun süre kullanabileceğiniz makineyle ilgili bu tür garantilerin sunulması oldukça zor olabiliyor.